Klima uređaj za mnoge domove je spas u letnjem a neretko i u zimskom dobu. Leto i njegove velike vrućine nekada je zaista teško izdržati bez klime, ali nije veliki broj onih koji vode računa o održavanju ovog uređaja.

Međutim, da bi klima uređaj radio dobro i da ne bi naškodi zdravlju ukućana, neophodno je redovno ga servisirati, odnosno čistiti. Ovaj posao je najpreporučljivije uraditi pred letnju sezonu.

Čišćenje klime

Unutrašnjost ovog uređaja vrlo je mračna, takođe i vlažna, te takva podesna za razmnožavanje mikroorganizama i bakterija. Zato je jednom godišnje neophodno očistiti filtere ali i uraditi servis kako bi se klima uređaj očistio, dezinfikovao i kako bi se proverila njegova ispravnost i prepoznali eventualni problemi.

klima uređaj soba sigma nekretnine zrenjanin

Klima uređaj i redovan servis: šta to tačno znači?

Čišćenje spoljne jedinice

Pregled spoljne jedinice predstavlja proveru rada ventilatora. Osim toga, utvrđuje se da li je rešetka sa zadnje strane prozračna, što je veoma važno budući da tuda prolaze cevi sa freonom koje ujedno i hlade kompresor. Zato ova rešetka mora da bude čista, a ventilator nipošto ne sme biti zaglavljen.

Potom na red dolazi freon. Provera freona vrši se tako što se klima uređaj uključi, kako bi se uključio i kompresor i pomoću manometra utvrđuje se stanje freona koja se nalazi u spoljnoj jedinici.

U skladu sa zatečenim stanjem, dalje se sređuje klima uređaj u spoljnoj jedinici na osnovu stanja sa gasom. Kada ga manjka, postoje problem sa temperaturom, te je potrebno postaviti kontrolni termometar na izlaz duvanja unutrašnje jedinice uređaja i po potrebi dopuniti freon.

Klima uređaj: unutrašnja jedinica

Nakon spoljašnje, na red dolazi čišćenje unutrašnje jedinice, a pre ovog dela servisiranja potrebno je isključiti klima uređaj iz struje. Tada se skidaju izlazna grana, filteri, kao i poklopac klime te se ovi elementi peru u kadi ili tuš kabini. Naročito je važno čišćenje temperaturne sonde.

Uz to, ako je moguće, preporučljivo je demontirati i kadicu namenjenu da se u nju sliva voda.

Kad je reč o samom čišćenju, najpre treba očistiti turbinu. Ona se čisti eko sredstvom koje služi i za čišćenje i odmašćivanje. Naredni korak kada je reč o turbini jeste čišćenje antibakterijskim sredstvom.

Nakon što se očiste kadica i turbine čisti se saće. Ono se, kao i turbina, čisti eko sredstvom za odmašćivanje, ali se dodatno čisti i četkom.

Dodatak: sva hemija koja se koristi za čišćenje klima uređaja sliva se u kadicu pa preko creva za kondenz odlazi napolje, tako da nema prskanja ili curenja po nameštaju niti nereda.  

Kada se završi sa čišćenje, savetuje se uključivanje klima uređaja kako bi se sprala sva korišćena hemija.

Pored toga, vrlo je bitno reći serviseru da pregleda creva i kablove, kako bi se utvrdilo da je sve u redu.

Klima uređaj: savet servisera

Serviseri savetuju da se klima uključuje barem jednom mesečno, jer kada ovi uređaji stoje isključeni, imaju veći pritisak nego kada rade. Shodno tome, za samu klimu je bolje da radi nego da konstatno bude isključena. Zato se savetuje povremeno uključivanje kako bi se ventilator izvrteo i izniviselisao pritisak, ali i kako bi se, putem kondenza, i sam uređaj malo sprao i pročistio.

Važno je voditi računa o ovom uređaju, jer kada je već kupljen da bi poslužio, zašto se ne postarati da potraje što duže.