Jezero, domaći turizam i obilazak Srbije prošle i ove godine bili su najčešća rešenja kada je u pitanju letnja sezona. Borba sa pandemijom korona virusa, strah od mogućih zatvaranja granica mnogima su izazivali stres, te se nisu ni upuštali u planiranje odmora van zemlje. To je ujedno bila odlična prilika za obilazak Srbije i upoznavanje sa njenim lepotama.

Jezera, reke, banje i planine bili su i više nego odlično utočište onima koji su se uputili u avanture po Srbiji.

Mada manje/više većina zna koja jezera kod nas slove za popularnija ili najlepša, nikad nije naodmet obnoviti lekcije iz turizma.

Jezero kod Subotice: divni Palić

Palićko jezero već dugo je nezaobilazna destinacija tokom prolećnih, letnjih pa i jesenjih dana, kada se odlazi u obilazak Subotice. Štaviše, Palić važi za jednu od zanimljivijih atrakcija kada je u pitanju severna Srbija. Pored tog, Palićko jezero je najveće u našoj zemlji koje je nastalo prirodnim putem. Prva pominjanja ovoga jezera datiraju iz 15.veka, a mnogo vremena kasnije, upravo ono smatra se lekovitim kada su u pitanju kožna oboljenja. Danas se upravo tu leče nervna oboljenja, ginekološki problemi, nolobi u leđima, kostima, ali i reumatizam. Poseduje nekoliko kvalitetnih banjskih kupatila u kojima se mogu osetiti sve blagodeti lekovite vode. 

Srebrno jezero: veštačako, ali prelepo

Smešteno na desnoj obali Dunava, svega 2 kilometra od Velikog Gradišta, a 100 km udaljeno od srpske prestonice, Srebrno jezero turistima pored svoje lepote, pruža i pogled na različite atraktivne sadržaje. Tu su, pre svega, Viminacijum, nalazište Lepenski vir ali i Golubačka tvrđava. Ovo jezero dugo je oko 15 kilometara, a ime je dobilo zahvaljujući svom čarobnom, srebrnom odsjaju koji se najbolje vidi prilikom zalaska sunca.

Posebno zanimljiva stvar jeste da Srebrno jezero uvek pruža svežu vodu, zbog pumpi koje su zadužene za održavanja nivoa vode.

jezero i turizam srebrno jezero sigma nekretnine zrenjanin

Jezero na jugoistoku Srbije: Vlasinsko jezero

Retki su oni koji nisu čuli za Vlasinsko jezero kod Surdulice, a još ređi oni koji se, prilikom obilaska, nisu u njega zaljubili. Okruženo planinama Vardenik, Čemernik i Gramada, ono ima i takozvana plutajuća ostrva nastala od treseta. U pitanju je najveće veštačko planinsko jezero kod nas, sa najećom nadmorskom visinom. Sa nekoliko skrivenih zaliva idealnih za plaže, vodene sportove i kampovanje, Vlasinsko jezero s punim pravom je jedna od najdražih destinacija kada je u pitanju domaći turizam.

Takođe, posebnim ga čini i legenda koja se vezuje za njega – o vodenom biku koji je u jezeru živeo i izlazio jedino noću da bi se hranio.

Sokobanjska Moravica i Bovansko jezero

Između Sokobanje i Aleksinca nalazi se Bovansko jezero. Reč je o veštačkoj akumulaciji i nastalo je usled gradnje brane prilikom regulacije sliva Morave i Hidrocentrale Đerdap. Cilj je bio da se zadrže nanovi brdskih i planinskih reka, tačnije, da se akumulira voda. Smešteno kod Bovna, mesta između pomenuta dve lokacije, Bovansko je duboko 50 metara, dugo 8 kilometara, dok se u svojoj najvećoj širini prostire na 500 metara. Nezaobilazna je izlet destinacija onima koji su već tradicionalni posetioci Sokobanje.

Pogledajte i tekst o napuštenim dvorcima: Obilazak napuštenih dvoraca u Srbiji

Jezero na desnoj obali Drine – Perućac

Perućac je mesto koje je manje od 15 kilometara udaljeno od Bajine Bašte. U pitanju je turističko naselje u kojem žive veoma srdačni ljudi, a veštačko jezero nastalo zbog hidroelektrane je posebna priča: uređena plaža, bazeni za decu, zabavni program, restoran, vožnje brodom, turistički čamci, pa i pecanje.

Blizu samoj jezera nalazi se i Mramorje – srednjovekovno groblje proglašeno za spomenik kulture.

Belocrkvanska jezera: lepota na jugoistoku Banata

Za Belu Crkvu ova istoimena jezera pravi su ponos: odmaraju i oči i dušu. Zato su i veoma popularna destinacija, posebno za mlade. Belocrkvanska jezera nastala su iskopavanjem šljunka, te imaju šljunčane plaže, dok preovladava prozirno zelena nijansa. Ova jezera, zapravo, čine: Šaransko, Glavno, Vračevgajsko jezero i Šljunkara. Poseta jezerima na jugoistoku Banata nudi mogućnost i lova u Deliblatskoj peščari,  a zajedno sa drugim ponudama vezanim za izlete, ova jezera dugo slove za najbolju odluku kada je u pitanju letovanje u Srbiji.

Mimo lepota koje podrazumevaju priroda i pejzaži, svako jezero od pomenutih, uz druge turističke ponude, može biti odličan izbor istinskim ljubiteljima aktivnijeg odmora. Jer: uvek je dobro u vlastitoj zemlji obići i otkriti što više stvari.