Garsonjera bi bila izbor  broj 1 malom broju ljudi kada bi se diskutovalo o idealnom prostoru za život.

Osim ukoliko je reč o nekom privremenom boravku, recimo studentskom, kada garsonjera zaista jeste dobro rešenje. Međutim, svaka druga situacija dugoročnijeg boravka u malom prostoru, imala bi sasvim drugi tok. Naročito ako bi u tom prostoru boravilo više ljudi, tada bi razgovor o garsonjeri postao vapaj za kojim kvadratom više.

Želja za većim prostorom zaista je razumljiva. Znamo koliko je dobro imati prostraniju dnevnu sobu, sa mnogo svetlosti, koja pruža ugođaj i kada nam je potreban mir ali i onda kada se istinski zaželimo društva. O većoj kuhinji ili spavaćoj sobi da i ne govorimo.

A šta ako su okolnosti takve da je garsonjera vaš naredni dom? Da ste u prilici da kupite jedino garsonjeru, ili ste je nasledili?

Uređivanje garsonjere shvatite kao izazov

Jer: načiniti mali prostor funkcionalnim mestom za život i jeste izazov. Jedna prostorija koja treba da predstavlja i spavaću sobu i kuhinju i dnevni boravak često nije dovoljna. Pride, pošteno namuči onog ko se uhvati ukoštac sa tim organizacionim problemom prostora  ali ga, po okončanju posla, pošteno i nagradi.

Garsonjera koja je dobro uređena postaje predivan kutak koji pruža udobnost uprkos skučenosti.

Sigurno ste i sami uočili da je na internetu sve više tekstova i snimaka posvećenih ljudima koji su od minimum kvadrata napravili maksimalno funkcionalan prostor. Možda bismo im zamerili izvesne estetske neuklopljenosti, ali je to stvar ličnog ukusa i mogućnosti. Svejedno, činjenica da su uspešno prevazišli prepreku zvanu „skučenost garsonjere“ zaslužuje sve pohvale.

Otuda je važno da prepoznamo sve trikove koje garsonjera postavlja i da se njima poslužimo kako bi rezultat bio fantastičan i omogućio da u okviru jedne prostorije sasvim ugodno borave dve osobe.

Garsonjera voli uredne ljude

Stan u kom se u okviru jedne prostorije odvijaju sve aktivnosti onih koji u njemu borave iziskuje i promišljene poteze. Mali prostor vrlo lako postane veliki nered te je potrebna uigrana organizacija ne samo u opremanju već i u održavanju. Dobra stvar: mala kvadratura zahteva i malo rada tokom velikog spremanja, te ste u neverovatnoj prednosti u odnosu na one koji žive u većim stanovima.

Dobra organizacija podrazumeva i odabir višenamenskog nameštaja kojim će se ublažiti osećaj skučenosti. Sve češće uređivanje garsonjere podrazumeva i pregradne zidove ili paravane kojima se spavaća soba odvaja od ostatka stana. To pruža osećaj mira i izolovanosti ali i spavanje na sofi ili garnituri na razvlačenje omogućavaju uštedu prostora značajnu za život u garsonjeri.

Uz to, kuhinja i trpezarija se neretko prostorno ujedinjuju pomoću šanka ili barskih stolica, kako bi se uštedelo na prostoru i više prostora ostalo za dnevnu sobu. Često se biraju i stolice i stolovi na rasklapanje. Vrlo praktično, jer ih je lako odložiti kada nisu potrebni ali i rasklopiti kada je potrebno više mesta za sedenje.

U slučaju da baš i ne volite minimalizam, garsonjera nudi priliku da i njene zidove iskoristite kao prostor za odlaganje ili izlaganje stvari, što će dati posebnu draž vašem stanu. Ugaone police napravljene po meri pomoći će uspostavljanju reda – one mogu biti neutralne ili neke jarke boje i služiti za odlaganje stvari. Pomenuti nameštaj po meri uvek je dobro rešenje, a za garsonjere naročito.

Iskoristite svaki deo garsonjere

Što ste kreativniji da se pozabavite gornjim delovima, to vam je lakše planiranje onog dela stana kojim se krećete. Ipak, treba pratiti i savete kako bi garsonjera delovala prostranije, pa birajte:

  • svetlije tonove;
  • jarkiju nijansu koja će prostoru dati živost;
  • nameštaj sa nogarama;
  • zaobljene forme pre nego oštro sečene;
  • uzane vitrine neutralnijih boja.

Neka se vidi da tu vi živite

Tokom uređivanja vašeg prostora, ma koje kvadrature on bio, najvažnija stvar je dati mu lični pečat, odnosno, ne zanemarivati ono što sami predstavljate. Vaš stan je deo vas, i veoma je važno da ga „obučete“ u vašem stilu.

Kod garsonjere su najvažnije dve stvari: da ona vizuelno deluje veća nego što je zapravo i da liči na vas. Da taj mali prostor u svakom trenutku bude vaše gnezdo u kojem uživate da boravite i kom se vrlo rado vraćate. I videćete: i vaši prijatelji će je obožavati!