Terasa je mnogima mesto namenjeno za dragocene trenutke uživanja, druženja ili odmaranja.Oni koji rade od kuće ili su zbog posla primorani da vreme uglavnom provode u zatvorenom istinski žude za trenucima predaha. Zato im mini utočiste, pogotovo tokom proleća i leta, predstavlja terasa. Ona je prostor koji je istovremeno deo sigurno zone doma ali koji nudi i nešto drugačije.

Kutak na terasi ne nastaje sam od sebe – imati terasu je dobra stvar za početak, ali sami odlučujemo za šta će nam služiti. Sačiniti od nje omiljeno mesto u stanu iziskuje trud, međutim, ukoliko postoji rešenost da terasa ne služi samo za odlaganje stvari, rezultat je uvek zadovoljavajući.

Terasa i prvi korak u sređivanju: raščišćavanje.

Oslobađanje od svih nepotrebnih stvari koje su tamo odložene i susret sa terasom lišenom nereda izaziva iznenađujući uzvik: „Hej, pa ovo nije toliko malo!“

Dalje bavljenje tim konačno ispražnjenim prostorom pruža neverovatne slobode. Terasa može postati  gnezdo koje će u svakom smislu odudarati od stana u kojem živite ali može biti i njegov sastavni deo. Uređena bojama i stilom koji su vladajući u celokupoj opremljenosti vašeg doma, ona može biti perfektni završni deo životnog prostora.

Terasa i krečenje: vizuelna sudbinu kutka koji se formira.


Bela boja, ili neka mirnija nijansa koja je uskađena sa fasadom čitave zgrade ili jarki tonovi i šarenilo. Poigravajte se sa svime što vam deluje zabavno i što mislite da bi ulepšalo boravak na terasi. Mislite na ono što bi se lepo uklopilo sa dekorativnim sitnicama koje ste odabrali.


Nije loše ni ukoliko odlučite da popločate zidove: zanimljivi dezeni pločica ili interesantne boje mogu terasi dati dobar šmek. A mogu biti i više nego dobra podloga za dalje kreiranje njenog izgleda. Uz to, pločice je lakše održavati nego okrečene zidove. Pošto je najčešće u pitanju otvoren prostor, boja zidova se lako isprlja i izbledi pa ju je potrebno osvežavati.


Pod terase može biti takođe popločan, ali se ljudi često odlučuju i za itisone koji nalikuju veštačkoj travi. To je zgodan izbor onima koji žude za tim da im terasa pruži osećaj boravka u prirodi. Pločice su zahvalne jer omogućavaju dalji pristup ošarenjivanju: dozvoljavaju i šarene prostirke koje mogu da se uklope sa ostatkom nijansi na terasi.


Terasa dekoracijom dobija finalni izgled.


Šta god odlučili za početni ton kutka koji stvarate ne zaboravite da se atmosfera dodatno nadahnjuje detaljima. Viseće korpice, saksije, jastučići, podne prostirke, čaše i slamčice, bokali, raznobojni svećnjaci… izbor je na vama, jer je vaš kutak satkan detalja koje volite.

Odabir nameštaja diktira sama terasa.

Istina, terasa ograničava kvadraturom, ali su važni i vaši afiniteti. Zbog kretanja najzgodnije je da se nameštaj postavi do zida, u ugao. Čak i ukoliko ne volite štrikove na terasi, nameštaj u uglu ostavlja mesta da terasu ukrasite cvećem, drugim (začinskim) biljkama ili interesantnim detaljima poput: lampe, ogledala, ormarića. Iskreno, ni roštilj nije predlog za odbacivanje.

Najbolje rešenje kad govorimo o nameštaju je da bude rasklopiv: da se može lako skloniti kad prođe sezona ili u slučaju nevremena. Mada su zahvalnije mirne nijanse koje se lako kombinuju, stolica ili sto jarke boje mogu biti veoma šik detalj koji će celom prostoru dati posebnu draž. Dekupaž tehnikom ukrašen poslužavnik ili komad nameštaja za terasu može biti odlična stvar.

Baštenska (terasna) garnitura, nameštaj od paleta, taburei, sto koji je nizak ili pak visok… Svaka varijanta je dobra ukoliko znate koji ste tip terasnog čoveka i šta bi vam u tople i osunčane dane najviše godilo i punilo vam baterije.

Mnogo je predloga za uređivanje: terasa može biti važan deo životnog prostora. 

Nalaženje inspirativnih ideja na internetu ili u časopisu u kombinaciji sa vašim ličnim zamislima o terasi koju želite pruža jednu važnu priliku: da od nje napravite jedinstveni kutak koji će biti odraz vas samih – jedinstvenih, jer svaki čovek sam po sebi to već jeste. Sa terasom vas je više, pa ste i jači u toj borbi protiv tmurne svakodnevice.