[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Dečija soba i njeno uređenje prilika su da se stvori kutak koji će podsticati kreativnost, deci dati krila i osnažiti ih za buduće pobede. Zato treba ozbiljno pristupiti sređivanju  kako bi dečija soba predstavljala prostor u kome će mališani rado boraviti.

Iako činjenica da je dečija soba prostor u kojem treba objediniti mesto za spavanje, igru, učenje i odmor može biti demotivišuća, ovaj zadatak možete videti kao priliku da ponovo probudite dete u sebi.

Uređivanje dečije sobe ne mora mnogo da košta!

Najjednostavniji predlog ujedno je i prvi korak u ovom poduhvatu: krečenje.

Jedan zid možete obojiti u jarku boju i taj efektan potez prostoru će dati dubinu, a sobu učiniti interesantnijom i inspirativnijom za dalje uređivanje. Spram boje zida se mogu uklapati i drugi elementi – nameštaj, detalji poput slika, tepiha, crteža…

Kako odrastanje dece podrazumeva i promenu njihovih interesovanja, današnje omiljene boje, superheroji i najdraži crtani likovi koliko sutra biće zamenjeni novim, a dečija soba treba da bude njihovo ugodno mestašce još neko vreme.

Otuda je veoma korisno iskalkulisati trenutne dečije potrebe i praktično pristupiti uređivanju njihovog kutka: dečakovoj ili devojčicinoj omiljenoj boji posvetiti jedan zid, i diskretno ga neutralisati sivom, plavom, ili drugom nijansom koja će kasnije odigrati ključnu ulogu kad bude potrebno uneti neke izmene.

Zanimljivo je poigravati se bojama, a dečija soba je idealno mesto za to.

Nijansiranje ili crtanje po zidovima, drveće, planine, reka, more – potrebno je samo malo talenta i dobrih ideja i čitava priroda oživeće na zidovima. Geometrijski oblici, krivudave linije koje odvajaju jednu boju od druge… pustite mašti na volju i sa uživanjem uređujte kutak vašeg deteta.

Ne ignorišite plafon: odrasli najčešće plafon kreče u belo, ali dečija soba može da živi jedan zaseban život.

Kako neki i nisu mnogo vešti u crtanju ili radu sa bojama, dobro je podsetiti na tapete: danas se mogu naći predivni dezeni kojima nije lako odoleti, a postoje i 3D tapete koje će očarati vaše mališane.

Ne treba podsećati koliko je važno da i deca učestvuju u ovoj avanturi: sređuje se njihov prostor i treba da budu deo sveta koji kreirate za njih. Oni će tu provoditi vreme i primarno je da se u sobi osećaju lepo. A zajednička aktivnost će vas dodatno zbližiti.

Neka dečija soba podstiče kreativnost

Nađite mesto na kome biste izložili dečije crteže, mape, ulaznice iz Zoološkog vrta, karte iz luna-parka ili druge uspomene. Razmislite i o nalepnicama –osvežavaju prostor i lako se uklanjaju sa zidova, pa ih je moguće češće zamenjivati drugim čime soba uvek dobija novo ruho.

Zavese, posteljina i druge stvari daće svoj doprinos u dečijoj sobi. Njihove boje i dezeni oživeće dečiji svet, pružiti osećaj sigurnosti i podsticati na nove nestašluke i uživanje. Veoma šarmantna stvar su i jastučići kojih može biti mnogo pa će soba vašeg deteta biti kutak čitavog društvanceta koje će se tu okupljati. Vaše dete neće biti usamljeno.

Najskuplja stavka – nameštaj

Zahvalno je birati mobilni nameštaj, podesan za nadogradnju i dopunjavanje drugim elementima. To jeste veći izdatak ali će itekako biti isplativo na kraju, pogotovo što neprestano treba pratiti potrebe dece i u pogledu njihovog prostora.

Dobar san važan je i za odrasle, ali deci će kvalitetno spavanje biti od velikog značaja za koncentraciju, pa je istinski važno odabrati kvalitetan krevet za dečiju sobu. Ukoliko već imate dobar krevet, možete ga osvežiti novom bojom koja će se uklopiti u novi enterijer i izgledaće kao upravo isporučen iz prodavnice nameštaja.

Dečija soba iziskuje dosta prostora za odlaganje: police i fioke pružiće utočište igračkama i školskom priboru, ali se može iskoristiti i prostor ispod kreveta. Kutije lepih boja poslužiće za sortiranje dečijih igračaka ili drugih stvari koje ne moraju uvek da budu na oku.

Dečija soba zahteva slobodan prostor

Svakom detetu je potreban kutak u kome će se nesmetano igrati. To je moguće osmisliti i u veoma malim sobama. Jedno od zastupljenijih rešenja danas jeste krevet na sprat ispod kojeg je prava mala igraonica.

Nije bitno koliko je dečiji kutak veliki, bitno je dobro ga organizovati i i obavezno konsultovati i decu, kako bi prostor namenjen njima doživljavali kao svoje gnezdo za uživanje.