Čajna kuhinja, izraz koji se koristi za malu, da ne kažemo, mini-kuhinju svojevrsni je izazov za uređenje. Mada smo je najčešće sretali u poslovnim okruženjima i vezivali za kancelarije, danas je sa njom skroz druga priča. Ona postaje sve popularnije rešenje za stanove sa manjom kvadraturom.

Istina, ne može biti ugodna koliko i velika i prostranija kuhinja, ali i čajna može izgledati vrlo lepo i biti sasvim funkcionalna.

Treba da zadovolji potrebe stanara

Iako se prostire u ograničenom prostoru, čajna kuhinja treba da ispuni zahteve onih koji se njome služe. Tačnije: da posluži za pripremu i namirnica i napitaka. Uprkos manjku kvadrature, ova kuhinja treba da odradi „posao“ isti kao i veća kuhinja, a to je izvodljivo.

U estetskom smislu, mogućnosti čajne kuhinje su velike. Od boja do dizajnerskog rešenja, čajna kuhinja pokazaće se kao praktična i stilska cakanost koja će vas oduševiti.

Zato predstavljamo mogućnosti za uređenje.

Čajna kuhinja uglavnom nema mesta za trpezarijski sto.

Tu se krije njen problem. Jer je najbolje kada se u okviru kuhinje nalazi jedna celina. Nekada u malim kuhinjskim kvadraturama to jeste izvodljivo, međutim, ima rešenja i kada to nije sasvim moguće ujediniti. U tom slučaju uglavnom savetuju da se sto i stolice smeste uz slobodan zid u kuhinji, ili čak da se sto nasloni uz zid koji odvaja kuhinju i prostoriju pored.

Zid je bitan pa mu treba dati „dušu“.

I mali prostori traže svoju priliku da se istaknu, te isto važi i za čajnu kuhinju. Zid je taj koji može svemu dati pravi ton. Intenzivnija boja pločica, zanimljive tapete ili zid okrečen bojom po želji… Sve može dobro da izgleda ukoliko se pametno isplanira.

Čajna kuhinja neka bude zanimljivog dizajna

Danas ona može da se naruči kod stolara koji će je napraviti po meri, ali se može i naći u ponudi njeno već gotovo rešenje. U drugom slučaju, kada je u pitanju kupovina takozvane blok kuhinje pametno je birati neku koja se ističe zanimljivim dizajnerskim rešenjem. Bilo da su u pitanju iznijansirane boje, neobičnije ručke ili nešto sasvim drugo, dobro je pronaći neku koja izgleda interesantno. Naravno, ne mislimo na neobičnost koja vam se nikako neće uklopiti u stan, već ciljamo na neku pojedinost koja će malom prostoru dati vizuelnu punoću.

Pogledajte i tekst:Koji stil kuhinje najviše ide uz vas?

Praktični saveti

Kada već kuhinja nema širinu, u organizaciji se treba fokusirati na njenu visinu. Na najviše police smestiti sve što se ne upotrebljava svakodnevno. Aparati, posuđe, sve ono što se ređe koristi. Razumljivo, ono što se koristi redovnije treba da bude nadohvat ruke, odnosno, na dostupnijim policama.

Čajna kuhinja sasvim sigurno nije namenjena kuvanju za veliki broj ljudi (svakako je problem smestiti ih). To znači da četiri ringle i nisu nužna stvar za mali kuhinjski prostor. Odlučujući se za dve ringle ili užu ploču dobijate i više prostora na radnoj ploči koji će vam sigurno značiti.

Malim kuhinjama znači svaki deo prostora. Shodno tome, treba razmotriti podpultni ugradni frižider. U pitanju je frižider koji može da stane ispod radne ploče. Tada se spoljašnji deo frižidera (takozvani front) pravi u istom materijalu kao ostatak kuhinje. U tom slučaju frižider neće štrčati od drugih delova kuhinje pa će ceo prostor delovati lepše.

Razmotriti kupovinu pokretnog elementa

Reč je o dodatku koji može da bude radna površina ali da posluži i za odlaganje. Činjenica da je pokretan višestruko je korisna: ne samo da može da se pomera po kuhinji, već se može i odložiti. Onda kada nema potrebe da bude tu, može se smestiti na terasu ili u ostavu.

Čajna kuhinja traži pametne odluke

Važno je imati na umu kakva je u domu dinamika kuvanja i koliko je ukućanima prostora neophodno za odlaganje. Poenta je da pametne odluke mogu od ovog skučenog prostora napraviti sladak prostor u kojem može da se smesti sve što je potrebno jednom domaćinstvu.

Dakle, nije uvek bitno kolika je kvadratura, već kakav raspored umemo da napravimo! Čajna kuhinja koja će tek doživeti svoju ekspanziju pravi je dokaz za to.