Uskršnja jaja i njihovo farbanje smatraju se najlepšim običajem uoči Uskrsa, u kojem uživaju i deca i odrasli. U nedelju, kada se i obeležava ovaj hrišćanski praznik, korpa puna šarenih jaja najzanimljivija je dekoracija u svakom domu.

Jaja se, najčešće, farbaju veštačkim bojama, što je ujedno i najlakši način pripreme za uskršnje tucanje jajima u kojem učestvuje cela porodica.

Međutim, oduvek su postojali i alternativni načini za farbanje jaja i danas važe za pravi izazov. Istina je da su upravo takvi alternativni načini bojenja na početku bili i jedini, a da su kupovne farbe tokom vremena postale trend, budući da su najmanje zahtevan postupak.

Uskršnja jaja i danas se rado farbaju prirodnim bojama

Farbanje lukovicom najpoznatiji je način, i definitivno najčešći. Ipak, mogućnosti je zaista mnogo, a mnogo je i boja, ukoliko se zna šta je od namirnica potrebno upotrebiti. Važno je napomenuti da je i bez hemikalija moguće dobiti jaja intenzivnih boja. Štaviše, to može biti i svojevrsni ekološki eksperiment koji će zabaviti učesnike.

Uskršnja jaja žute boje

Tokom farbanja jaja za postizanje žute boje u pomoć priskače kurkuma. U pola litre vode treba staviti dve kašike ovog začina u prahu koji se može nabaviti gotovo u svakoj prodavnici. Kuvati vodu oko trideset minuta i pre ubacivanja jaja boji dodati dve kašike alkoholnog sirćeta. Najbolje je dodavati jedno po jedno jaje, kuvati u boji desetak minuta i ostaviti da odstoji dok uskršnja jaja ne budu dovoljno žuta.

Postoje i recepti za dobijanje žute koji podrazumevaju i čaj od kamilice. U šolju vrele vode staviti četiri kesice čaja i kašiku alkoholnog sirćeta i ostaviti tako otprilike deset minuta.

Uskršnja jaja plave boje

Plava uskršnja jaja dobijaju se od crvenog kupusa. Glavicu kupusa prvo razdvojiti na listove, a kasnije ih izudarati tučkom kako bi se boja otpustila. Preliti hladnom vodom, ali je za što bolju boju potrebno koristiti što manje vode. Kupus kuvati 30 minuta, procediti vodu i u drugu šerpu pre dodavanja jaja staviti i dve supene kašike sirćeta.

Plava uskršnja jaja neki dobijaju i korišćenjem borovnice ili soka od grožđa.

Zelena boja

Postiže se uglavnom uz pomoć spanaća. Listove usitniti i izgnječiti i kuvati u 1l vode. Nakon pola sata kuvanja, procediti vodu u drugu šerpu i pre dodavanja jaja, sipati malo sirćeta. Kratko kuvati jaja u toj vodi, potom ih držati potopljene dok ne pozelene.

Žuto-zelena nijansa jaja dobija se od čaja od nane. Postupak je isti kao kod recepta sa kamilicom. Četiri kesice čaja, kašiku sirćeta preliti vrelom vodom.

Narandžasta uskršnja jaja

Ova boja dobija se zahvaljujući šargarepi ili ljuskama crnog luka koje je neophodno kuvati zajedno sa jajima. Za jaču nijansu narandžaste vodi treba dodati čili prah.

Čuvena crvena

Najdraža boja za uskršnja jaja. Narendati cveklu, izgnječiti je i preliti sa 1l hladne vode. Posle kuvanja koje ne bi trebalo da traje manje od pola sata, procediti vodu u drugu šerpu, a cveklu pritiskati što više da bi otpustila što više boje. Toj proceđenoj boji dodati, kao i svuda, dve kašike sirćeta, i uskršnja jaja kuvati u njoj tridesetak minuta. Potom, ostaviti da odstoje da bi boja bila jača.

Uskršnja jaja – izbeljivanje

Svetla ljuska nekima je omiljena u vreme Uskrsa. Takođe, izbeljivanju pristupaju i oni koji dugo već prirodno farbaju uskršnja jaja, te znaju da je svetlu ljusku lakše obojiti. Kako se to radi? Oko 15 minuta kuvati jaja u rastvoru vode i sirćeta 1/1, i kasnije ostaviti dvadeset minuta. Na kraju, hladnom vodom prati jaja, i lagano ih trljati sunđerom. Rezultat će biti svetla jaja koja će biti spremna za farbanje.

U vreme karantina i policijskog časa, možda je bolje da se uskršnja jaja ofarbaju prirodno umesto čekanja u redovima za prodavnice.