Pas i stan važe za jednu od većih dilema kada se razmatraju najbolji mogući uslovi za suživot čoveka i psa. Mada su vrlo glasni oni koji smatraju da životinja treba da boravi napolju, istina je da postoje rase pasa kojima pogoduje život u stanu.

Činjenica je da treba pažljivo birati psa, ali pored sagledavanja osobina koje biste delili, na umu treba imati i prostor koji je na raspolaganju. Iako pas zahteva šetnje, boravak napolju i druge aktivnosti na otvorenom, postoje rase koje su gotovo idealne za život u stanu.

Zato veliki ljubitelji pasa koji nemaju dvorište ne moraju da očajavaju, jer je zaista izvodljivo srećno i lepo živeti za četvornožnim drugarom u zatvorenom prostoru.

Koje se psi smatraju najpogodnijim za stan?

Engleski buldog – lenja maza

Ovo je pas neverovatno mirne naravi, vrlo pitom, iako nekima izgleda agresivno. Veoma lepo se slaže sa ljudima, voli decu, mazan je i veoma društven. Takođe, važi za nezahtevnog psa.

Engleski buldog kažu da je lenj, pa ga je potrebno zaista dobro motivisati na kretanje i šetnju. Potrebno mu je da se prošeta makar jednom dnevno, ali ne mora da traje predugo. Bitno je da održava fizičku aktivnost, iako to i nije pas koji može mnogo i dugo da trči.

Jedini problem sa engleskim buldogom su njegove tegobe sa disanjem, pa mu vrućina teško pada. Klima uređaj je dobro rešenje za taj problem.

Hrče i brunda dok spava, ispušta gasove, međutim, kada priraste za srce, sve te naizgledne neprijatnosti postanu drage i smešne.

Pas koji nekima liči na igračku: maltezer

Ova rasa veoma male težine i predivne dlake dopada se gotovo svima. Elegantan, šarmantog pogleda bez problema osvaja srca i onih koji tvrde da životinje i ne vole nešto posebno.

Ovo je prilagodljiv pas, izdržljiv, razigran i druželjubiv. Lako će se uklopiti sa svim ukućanima, a umeće lepo da se igra i sa drugim psima.

Pas sa smislom za humor: mops

Mops očarava već svojom smešnom, takoreći, izgužvanom facom, međutim, mnogo je drugih stvari zbog kojih ova rasa izaziva obožavanje.

Pas je neverovatno privržen vlasniku, toliko da je spreman da ga prati celodnevno, željan da bude svuda gde je i vlasnik.

Mops je odličan pas jer ume da isprati energiju svog vlasnika. Može da bude pravi drug u šetnji i jurcanju, ali je spreman i da celodnevno drema. U međuvremenu, spreman je da smišlja i sprovodi kerefeke kojima oduševljavati ukućane.

Jeste da se ovaj pas malo više linja, i zahteva malo više higijene, međutim, to je situacija sa kojom se, uglavnom, nose svi koji žive sa svojim kućnim ljubimcima.

Poput buldoga, i mops otežanije diše i ne gode mu toplota i letnje vreme.

Bišon ne voli odvajanje od vlasnika

Ovo nije pas za one čiji stil života podrazumeva ostavljanje psa u kući na duže. Bišon gotovo da ima neprestanu potrebu da bude u društvu. Mimo toga, vrlo je prilagodljiv i u stanju je da prati različite ritmove života.

Ovaj pametni pas se lako dresira i uživa u učenju novih trikova. U dresuri ne treba nastupati grubo, jer bišon je osetljivac.

Bigl

Veseo pas koji voli ljude, pa možda i ne možemo da ga smatramo odličnim čuvarom. U njemu je mnogo energije, želje za nestašlucima, pa ovog psa neki nazivaju manipulatorom. Vrlo je tvrdoglav, te ga je potrebno dosledno disciplinovati.

Reč je o psu koji je odličan za one kojima treba aktivan ljubimac manjeg rasta. Voli da laje, što može da bude iritantno. Uz dobru disciplinu, redovan rad i dosta kretanja, nestašni bigl postaće savršeni porodični pas.

Linja se veoma malo, ima kratku dlaku koja osim četkanja ne zahteva posebnu pažnju.

Pas jazavičar je mnogo hrabar

Takođe, i pametan. Veoma je vezan za porodicu, ali je neophodno naučiti ga da poštuje pravila kako se ne bi postavio kao vođa čopora u domu. Za što bolju dresuru neophodno je biti istrajan.

Jazavičar je pas zgodan za život u stanu. Aktivan je i unutar kuće, ali mu je neophodna svakodnevna šetnja. Voli igranje u parku, voli da skače, ali bi skakanje moglo da mu stvori probleme sa leđima.

Mnogo je pasa koji, ma šta neki govorili, mogu biti pogodni za stan. Čak i psi većeg gabarita mogu biti divno društvo u enterijeru bez ijedne pretnje da mogu napraviti štetu.