Prve pomisli na sivu boju uglavnom se vezuju za tmurne dane, sive oblake i sumornost bez smisla. Međutim, siva ne mora nužno biti tamna niti asocirati na mrak u raspoloženju ili enterijeru. Nekima je to sasvim jasno, pa su vrlo lako sivu odlično prihvatili i poželeli joj dobrodošlicu u svom domu. Možda je vreme da i vi porazmislite o ovoj boji.

Kako sivom postići razvedravanje u životom prostoru?

Lako. Ona je postala neutralna, moderna i čista boja koja je pogodna za sva druga eksperimentisanja. Bitno je, naravno, izabrati njenu pravu nijansu, kako bi njen učinak bio pun pogodak i kako bi se izbeglo stvaranje mračne i sumorne prostorije. Pre biranja prave nijanse sive važno je razmotriti propratne faktore poput: prirodno svetlo sobe, nameštaj i dekor prostora koji se uređuje.

Nijanse sive – toliko ih je

Paviljon siva, slonova koža, srebrni mesec, nijansa prašine, sidro siva, sobna lampa siva, tamna noć, nijansa kišne bare, vrh olovke siva… Nijansiranje sive inspiriše i u pogledu imena koje su te nijanse dobila, a ideja o uređenju doma uz pomoć sive ima napretek. Neki je smatraju novom belom, zbog neutralnosti koju može dati prostoru.

Psiholozi nalaze da je siva boja kompromisa, jer predstavlja prelaz između bele i crne koje ne smatraju bojama. Zato je siva posrednik između svetlosti i tame i ima umirujući notu koja dolazi do izražaja pravilnim slaganjem sa drugim nijansama.

Kombinacije sive i bele – kažu nema greške

Suptilno, moderno i kombinovanje koje dopušta i tamne tonove sive. Idealan izbor za one koji i ne vole neke smelije igre bojama. U bilo kojoj kombinaciji: kao deo nameštaja ili kroz boju zidova, bela i siva su u skladu: siva pojačava intenzitet bele a bela ublažava tonove sive. I uvek je efekat zadovoljavajući.

Nije obavezno odlučiti se za tamniju sivu, niti je neophodno sve obojiti sivom. Često je dovoljan samo detalj da prostor dobije živost.

Da, beloj i sivoj lako je pridružiti ma koju treću boju.

Siva i druge boje – što da ne?

Govorimo o boji koja će se veoma dobro uklopiti sa drugim bojama – kako toplim tako i hladnim. Zeleni, crveni, ljubičasti ili žuti tonovi izgledaće odlično u saradnji sa, recimo, sivim zidovima. Siva je pogodna čak i za dečju sobu. Jarko obojen nameštaj ili drugi jarki detalji daće životnu notu mirnog i naizglednog sivila, i dati vašem domu udobnost.

Dubina prostora dobija se veštom kombinacijom tamnijih i svetlijih nijansi sive boje, pri čemu je bolje tamnije tonove spustiti niže u domu. I taj prelaz izgledaće i više nego sjajno.

Ljubičasta i sivazadivljujuće. Mirnoj i stabilnoj sivoj boji u domu, ljubičasta će pridodati glamuroznost kojom će odisati prostor koji uređujete uz pomoć ovih boja.

Crvena – uvek snažna, u kombinaciji sa sivom ne samo što će odati utisak modernog enterijera, već će dati dobru dozu smele elegancije, otmene i prefinjene. Najbolje je ako se ove boje biraju za uređenje dnevne sobe.

Za mirnoću i prijatnost vredi isprobati kombinaciju plave i sive. Sofisticiran izgled prostora, ugodnost i ušuškanost dobićete igranjem sa ovim tonovima. I prijaće vam, zasigurno. I vašim gostima.

Ljubiteljima jarkih tonova će se dopasti i mogućnost uređenja kutka uz pomoć sive i žute. Reč je o modernom spoju boja koja stvara osećaj ugodnosti i živosti, treperave a pomalo i koketne. Žuti detalji, pa i citrusni, izgledaće vrlo šik u prostoriji sa sivim nameštajem i zidovima, čak i ukoliko ne govorimo o tamnim tonovima sive.

Ni narandžasta ne odmiče za žutom. Uz sivu daće prostoru toplinu, zanimljivost ali i razigranost. Sa ovim bojama nema monotonije, to je definitivno.

Smeđa i siva, možda nekima nespojiva, jeste kombinacija koja asocira na tradicionalne stilove uređenja. Klasični stilovi, pogotovo kada govorimo o trpezariji, na primer, nepogrešivi ispadnu ukoliko se odlučite za ove dve boje.

Mera i ukus – presudni za sive tonove

Iako nije teška za kombinovanje već je smatraju i neutralnom, sa sivom se može i pogrešiti. Ukoliko se na nađe adekvatan odnos sive i drugih boja, ona će vašem domu dati baš ono što želite da izbegnete: dah melanholije, deprimantnu atmosferu i dubinu loše volje. Ipak, nemojmo je u startu odbacivati jer zahteva više prebrojavanja boja i  ideja.

Neka siva boja bude izazov s kojim ćete se uhvatiti ukoštac možda baš 2019. godine.