Da, praznici kucaju na vrata. Tek što nisu. Zapravo, doći će onda kada sve u vašem domu bude spremno za doček i za novi početak. Konkretno, u fokusu je dekoracija doma, a zna se da nema veće inspiracije od Nove godine.

Prodavnice su prepune jelki, ukrasa, različitih drangulija i gde god da se okrenete, svuda sve šljašti, sija, sve je okićeno i šepuri se u svom sjaju. Ideja je zaista mnogo, potrebno je samo naći ono što se vama najviše sviđa i prionuti na posao, odnosno, uživanje kakvo pruža novogodišnje dekorisanje prostora.

Više je stilova na koje možete naići i koji vam se mogu dopasti, pa ukazujemo na neke od popularnijih, ali ste slobodni da postupite po svom i za svoj stil za dekorisanje odaberete miks svega što nudimo, uključujući i neke vaše samostalne ideje.

Novogodišnja klasika – nekima neizostavna

Neki je nazivaju i rustičnom. Ovakvo dekorisanje usredsređeno je na to da atmosfera u vašem domu bude što toplija i ušuškanija. Sve ono što nas uglavnom podseća na praznike našeg detinjstva. Takođe, reč je o stilu koji je idealan za one koji i ne vole mnogo eksperimentisanja sa kićenjem, traženjem ukrasa i drugim zahtevnijim podvizima.

Jelka može biti prirodna ili veštačka, bujna, ukrašena girlandama, venčićima, svećama. Tu su i nezaobilazne lampice, razume se. Ukoliko se odlučite za klasično kićenje, onda vam je dopušteno i preterivanje u dekoraciji. Ukrasite prozore, činije na stočiću, police, stepenice, trpezarijski sto, druge prostorije, lampice stavite i u hodniku, ali i kamin, u slučaju da ga imate. Svaki deo vašeg doma može da podseća da je praznično doba.

Pretpostavljamo da ne moramo posebno naglašavati da je dominantna boja crvena.

Novogodišnji minimalizam – dekoracija i odmerenost

Kraće: jednostavnost. Bez preterivanja čak i kada je kićenje u pitanju. Skandinavski stil podrazumeva prirodnu jelku ukrašenu sa minimalno ukrasa, nije isključena ni jelka na zidu napravljena od: grančica, slika, sijalica, kao ni jelka od drveta ili samo grane. Akcenat je na svedenom dekorisanju.

Sve treba da bude sasvim jednostavno. Boje zime su vodeće: bela, zelena, boja lana. Venčići su zeleni, nema suvišni ukrasa ni detalja. Manje je više – deviza koja prati skandinavski stil čak i kada je reč o uređenju u vreme praznika.

Pastelni tonovi – praznična ljupkost

Odstupanje od tradicije, tačnije od crvene, zlatne, bele pa i zelene. Ovde su vodeće: nebo plava boja, svetlo žuta, roze, boja breskve, i upravo će one vašem domu dati dozu elegancije. Reč je o nijansama koje odlično idu uz srebrnu i belu, pa nije retkost da se nežnije nijanse ukrasa kače o belu jelku. Za one koji i nisu baš odvažni, pastelne nijanse na zelenoj jelci takođe će biti šarmantne.

U slučaju da je vaša zamisao o pastelnim prazničnim tonovima tek na početku, pokušajte sa detaljima poput venaca, figurica ili jastuka i sveća. Može biti vrlo prefinjeno.

Dekoracija bez prave jelke – moguće je

Idealna preporuka za one koji baš i nemaju mnogo prostora u svom domu. Zato je tokom praznika dopustivo o prazničnom drvetu i maštati ili ga u dom uneti putem malih umetničkih poduhvata.

Tu spadaju i na papiru nacrtana i ukrašena jelka koju možete zalepiti na zid i oko nje montirati sijalice. Za one koji imaju tablu stvar je još izvodljivija – kredom nacrtana jelka biće podjednako dobro rešenje.

Takođe, tu su i jelke na zidu sačinjene od mnogobrojnih i mnogobojnih ukrasa, od girlandi, sijalica, krep papira, i svih drugih stvarčica kojima možete nadomestiti prisustvo drveta.

Jelke načinjene od knjiga, kutija za jaja ili praznih limenki nećemo posebno pominjati, one su izazov za sebe i već  su dobro poznate ideje.

Da možete sami praviti ukrase nema potrebe naglašavati, sve je više onih koji upravo samostalno izrađuju ukrase za jelke i druge dekorativne elemente koji su popularni u doba praznika. Inspiracija se nalazi svuda, samo je pitanje koliko ste vešti.

Vreme praznika idealno je za prizivanje svih lepih trenutaka kojima biste poželeli dobrodošlicu u narednom periodu. Za njih je, doduše, uvek dobro vreme, ali prizivanje je neuporedivo lakše uz fine boje i atmosferu koju možete postići samo dobrom dekoracijom doma. Bilo da ste ljubitelj bujnih jelki nalik onim iz detinjstva, ili ste vremenom rešili da vaš stil bude suptilan, sveden ali zapažen, uvek možete postići idealnu atmosferu za praznik u vašem domu.