Tisa je najveća pritoka reke Dunav, i najveća ljubav onima koji žive blizu nje i onima koji su imali priliku da u njoj uživaju makar jednog leta. Ova reka izvire u Ukrajini, a protiče i kroz našu zemlju, ali i kroz Slovačku, Mađarsku i Rumuniju. U Srbiji njen tok iznosi oko 165 kilometara – od ušća u Dunav pa do srpsko-mađarske granice. 

Takođe, Tisa je prirodna granica između Bačke i Banata, a na ušću kod Starog Slankamena dodiruje i Srem, te s punim pravom slovi za vojvođansku reku.

Kanal Dunav – Tisa – Dunav

Ovaj kanal, poznat i kao skraćenica DTD zapravo je sistem kanala između Tise i Dunava koji se nalazi na teritoriji Vojvodine, a datira iz doba austrougarske. Kanal Dunav – Tisa – Dunav dug je 929 kilometara, a ovaj sistem kanala koristi se protiv poplava, za navodnjavanje, služi kao plovni put,  pogodan je lov, ribolov i turizam. Plovna dužina kanala je 664 km, a u sistemu se nalazi 14 luka.

Plovna reka koja zavisi od vremenskih uslova, a uz to i cveta

Plovna na manje od 700 kilometara svog toka, Tisa nije mnogo pogodna za plovidbe, budući da vremenski uslovi itekako utiču na nju. Naime, ova reka ima velike razlike u nivou vode, pa poplave nisu retkost, a nekada su zaista opasne, što se najviše dešava u planinskim krajevima. Zato ovu reku neki smatraju zastrašujućom.

tisa camac sigma nekretnine zrenjanin

Druga zanimljivost Tise tiče se njenog cvetanja. Iako zvuči neverovatno, cvetanje Tise zaista postoji – u pitanju su insekti koji žive na ovoj reci, a koji se zovu vodeni cvetovi. Razvijaju se iz larvi na samoj površini reke i potom izvode svoj ples iznad nje, što izgleda zaisa čudesno, te Tisa izgleda baš kao da cveta. Tisa cveta svake godine, a cvetanje traje oko dve nedelje. Zbog lepote tog prizora nije iznenađujuće što je ovaj događaj postao nadaleko poznat ljubiteljima prirode te svake godine okuplja sve više posetilaca..

Tisa i predivna priroda oko nje

Oko same Tise nalazi se dosta šuma i krajeva pogodnih za lov. Pretežno se u okolini ove reke love divlje svinje, jarebice, zečevi, srndaći, jazavci i fazani. Sama Tisa dom je raznim ribama, od kojih su najpoznatije smuđ, štuka, šaran i babuška. Zato ni najmanje nije čudno što se na obalama Tise mogu videti brojni restorani koji, između ostalog, nude i riblje specijalitete. 

Dalje, ostale atrakcije koje se vezuju za ovu reku tiču se mesta kroz koja protiče. Na samom ulasku u našu zemlju prolazi kroz jednu od najstarijih banja u Srbiji – Kanjižu.

Kanjiža datira još iz doba austrougarske vladavine, kada su pastiri sasvim nenadano naišli na izvor termalne vode. Takođe, tu je i Bečej, mesto za koje se vezuje  jedan od najvećih kulturno-istorijskih posebnosti u Vojvodini – dvorac Fantast. Ovaj dvorac izgradio je Bogdan Dunđerski, poznati veleposednik, i ova građevina u sebi sadrži nesvakidašnji spoj različitih neostilskih formi koje i nisu uobičajene za naše prostore.

Zatim, selo Aradac, blizu grada Zrenjanina ima poznato kupalište upravo na ovoj reci, pa se Tisa s punim pravom može smatrati letnjim utočištem meštana i ostalih posetioca.

Naravno, i druga mesta kroz koje Tisa protiče imaju svoje razloge za voljenje ove reke, upravo zbog lepote i opuštanja koje pruža stanovništvu iz sezone u sezonu. I nema razloga da se obostrano uživanje između ljudi i ove fantastične reke ne nastavi.