Pluta kao materijal, iako nekima može zazvučati neverovatno, sasvim se uklapa u trend građevinarstva koji za cilj ima povratak prirodi. Ovaj trend koji je najpre krenuo iz Zapadne Evrope, Severne Amerike i Skandinavije, a potom se proširio na ceo svet, danas obuhvata toliko toga. Jer, nije reč samo o zelenoj gradnji, već je čitava ideja proširena i na upotrebu ekološki neškodljivih i organskih sirovina u domu.

Otkud tu pluta?

Mada mnogi ne znaju, pluta je druga najstarija organska podna obloga – od nje je stariji jedino linoleum. Istini za volju, pluta je prema periodu nastanka barem vek starija od linoleuma, ali se nije od početka koristila za pravljenje podnih obloga.

Pluta je, zapravo, materijal drvnog porekla – dobijamo je od kore posebne vrste hrasta. Konkretnije, u pitanju su fileti kore plutinog hrasta koji se skidaju sa stabla pomoću tehnike ručne žetve koja se obavlja specijalnim nožem. Na ovaj način, uzdužnim potezima dobijaju se bledo braon trake sa već svima dobro poznatom šupljikavom strukturom.

Nakon odsecanja, fileti se, potom, ostavljaju u šumi gde ostaju od 3 do 6 meseci i taj proces ima za cilj starenje plute. Nakon tog perioda, pluta se odnosi u fabriku gde se dalje obrađuje.

pluta drvo sigma nekretnine zrenjanin

Zanimljivost vezana za vrstu hrasta od kog dobija plutu je to što između dva perioda eskploatacije mora da prođe od 8 do 10 godina Ovaj period je važan kako bi se sačuvali vitalni delovi stabla te da bi se kora prirodno obnovila.

Vrlina ima mnogo, ali pluta je dugo bila „potcenjena“

Uprkos mnogim kvalitetima, pluta se najčešće koristila za pravljenje đonova na obući i čepova za vinske boce. Srećom, na tome nije ostalo, pa se njena upotreba proširila, a ljudi su se uverili u kvalitet ovog materijala. Danas pluta ima zaista široku primenu – koristi se za izradu čamaca, delova pontona, boca, drugih proizvoda za koje je ključna plovnost, a upotrebljava se i za termičku, zvučnu izolaciju u građevinarstvu.

Kada se radi o enterijeru, pluta je pogodna za izradu nameštaja. Kako je topla, elastična i lagana, važi za veoma izdržljiv materijal koji dobro podnosi pritisak. Osim toga, pluta je laka za obradu, te se od nje mogu praviti nepravilni oblici koji su gotovo nemogući kada je u pitanju drvo.

Pluta se najviše koristi za oblaganje

Preciznije: za oblaganje podova i zidova. Kada je u pitanju zid, najčešće se lepe plutane ploče, dok kada je reč o podu, pluta može da se javi u nekoliko oblika. S napredovanjem tehnologije obrade i izrade materijala, pa se umesto homogene smese od mlevene plute sada mogu dobiti i furniri plute vrlo moderno dizajnirani.

Pod od plute je, zbog svoje elastičnosti, vrlo prijatan da se po njemu korača. Budući da je ovaj materijal odličan toplotni izolator, osećaj pod nogama je još prijatniji, neuporedivo ugodniji nego kada su u pitanju parket ili laminat kao i opštepoznato hladne keramičke pločice. Zato je plutani pod odlična zamena za tepihe, a glas više pluta dobija zahvaljujući činjenici da ne sakuplja prašinu i druge nečistoće, pa se lakše održava. Osim toga, ima i antialergijska svojstva, te pored toga što nema grinja i prašine, idealno je rešenje za one koji se muče sa sezonskim i drugim alergijama.

Savršen izbor za dečju sobu

Sve gore navedeno što ističe prednosti ovog materijala istovremeno kandiduje pod od plute za savršeno rešenje za dečju sobu. Budući da deca mnogo vremena provode igrajući se upravo na podu, dodatni poent pluta dobija zbog svoje strukture koja prigušuje udarce i buku koju dečje igranje može da proizvede.

I mimo priče o deci, pluta odnosno plutane obloge praznoj sobi daće sasvim drugačiju akustiku, odnosno, umanjiće dobro poznato odjekivanje sa kojim se susrećemo u praznom prostoru.