Da naš dom ne bi bio samo puki prostor satkan od zidova i nameštaja, potrebno je dekorisati ga. Dati mu lični pečat, personalizovati ga, iskoristiti njegov pun potencijal u koji će se ukomponovati ono što držimo za lepo i korisno i dobrodošlo u našem životnom okruženju. Posteri, slike, ukrasi, raznorazni eksponati, fotografije… neizbrojive su stvari koje danas mogu poslužiti kao inspiracija čoveku rešenom da se pozabavi dekoracijom svog ličnog prostora. Među tim mnoštvom ideja na koje nailazimo tragajući za pravim rešenjem za naš dom, dominiraju police.

Čini se lako, ali nije baš tako

Otvorene, kakve najčešće bivaju, posebno ako se koriste u dekorativne svrhe, iako sjajna stvar, police mogu predstavljati i mač sa dve oštrice – jer ukusno uređene za tili čas mogu postati prostor nereda i ne baš lepog prizora. Zato je i za brigu o policama potrebno imati izvestan organizacioni plan kako bi one u svakom trenutku izgledale uredno. One su naš izložbeni prostor, čak i onda kada služe za odlaganje potrebnih stvari,  i zato je važno da ne izgledaju natrpano.[/vc_column_text][vc_single_image image=”10660″ alignment=”center”][vc_column_text]

S policama kao i sa novim odlukama – krenuti od nule

Kraće: isprazniti ih, radi što kompletnije (re)organizacije. Imaćete bolji pregled prostora kojim raspolažete, ali ćete dobiti i potpuniju sliku o stvarima koje su vam potrebne, što će olakšati odlaganje svega što se pokaže kao višak u vašem poličnom izlogu. Zbog mogućih odlaganja stvari za koje odlučite da neće više biti deo vašeg života, pripremite kutije za sitnice ili krupnarije koje možete nekom pokloniti ili, ko zna, prodati na nekim onlajn rasprodajama. Uz to, na ovaj način prilikom sređivanja nećete praviti dodatni haos u domu, već ćete sve odlagati tamo gde neće predstavljati smetnju.

Kada pred sobom imate čiste police, ma kojoj prostoriji da ste se posvetili, uvek ćete imati bolji uvid u ono što vam treba ali i u ono što vam stoji nepotrebno već ko zna koliko vremena. Bavljenje dekoracijom uvek je i prilika za novu čistku, tako da na ovo možete gledati i kao na priliku da raščistite predele koji su svima veoma vidljivi.

Grupisanje – uvek važan deo organizacije

Šta biste od stvari mogli da preselite u drugu prostoriju, šta da razmotrite koliko vam zaista i treba, šta biste mogli pokloniti onima koji su naznačili da im se određeni predmeti sviđaju. Krenite od pitanja, kako biste razmotrili sve opcije vezane za predmete koji su živeli na policama I kako biste rešili njihovu dalju sudbinu.

Takođe, grupisati i po smislu uređivanja – gde biste šta mogli da smestite, šta bi se sa čim najbolje uklopilo, da li po stilu ili po boji, ili čak dragosti, u slučaju da se tu nađu i dragi pokloni ili uspomene kojih se ne želite odreći bar još neko vreme. Sve opcije su u igri: i da nešto bacite, i da zadržite, ali je imperativ ovog poduhvata da nađete način da sve na policama deluje pregledno i uredno.

Raspored prema učestalosti upotrebe

Na više police smestite stvari za koje se ređe hvatate ili ih koristite manje-više samo u dekorativne svrhe. Ono čime se češće služite smestite na policu koja vam je nadohvat ruke, da ne biste svaki put pravili dodatni nered ili dovlačili stolice ili čak merdevine kako biste domašili potrebnu stvar. Praktična organizacija itekako je isplativa, u šta ćete se uveriti kada završiti sa policama I pogledate šta je finalni proizvod vaše dnevne aktivnosti.

Police koje se vide a služe za skladištenje

Kad je reč o policama koje služe za odlaganje, kao što je slučaj s policama u kuhinji ili kupatilu, pokušajte da sve artikle izvadite iz njihovih najlona, a ako je reč o sitnuriji, da ih lepo organizujete u kutiju koju ćete lepo izložiti na polici. Svi smo pretrpani sitnicama koje su uvek dobrodošle da budu višak u našem domaćinstvu, ali to ne mora da bode oči svakom ko kroči u naše prostorije.

Izložbeni prostor – police to jesu

Zato ih posmatrajmo i kao mini galeriju. Prostor sklon večitom preuređivanju, domaštavanju… zato ne zaboravite i ukrase. Istinskim ljubiteljima čitanja knjige su među glavnim stvarima koje bi smestili na police, ali ne zanemarite fotografije, svećnjake, držače za olovke, cveće ili kutijice za sitnice.

Bitno je samo održavati red: pažljivim tretiranjem polica i redovnim odvajanjem nepotrebnog od potrebnog.