Dočekivanje gostiju pored radovanja zbog predstojećeg druženja, sa sobom donosi i uznemirenost usled pripremanja svih stvari koje se za ugošćavanje planiraju. Pri tom, ne mislimo samo na pripremanje hrane i pića nego i na sređivanje doma. Bilo da pre dolaska prijatelja obavljate veliko ili malo spremanje, ne zaboravite da u svakom domu postoje delovi koje svi uočavaju, pa se, čak i tokom najmanjeg spremanja, pozabavite i tim stvarima.

I pre nego što priznate da ste tip osobe koji kada očekuje goste bezumno juri po kući praveći red i žaleći se na večiti nedostatak vremena za sve obaveze koje život nameće, nemojte smetnuti s uma da uvek postoje trikovi  koji mogu olakšati sve stresne situacije vezane za čišćenje.

Otuda je zgodno imati u vidu sitne cake pomoću kojih ćete sprečiti nalete vlastitog nezadovoljstva zbog nepovoljnog utiska koji možete ostaviti na posetioce. Ako i nema veze sa utiskom koji će vaš (ne)sređeni dom ostaviti na druge, sigurno da niste tip osobe koji ne mari za to kako se gosti osećaju tokom posete i koliko im je ugodno.

Dakle, šta je fantastična petorka svačijeg oštrog oka?

1.Hodnik

Odmah s ulaznih vrata hodnik je taj koji zajedno sa vama dočekuje goste. On pokazuje mir vašeg prostora ili njegovo rasulo. Zato: redovno sklanjajte svu obuću koja vam je u opticaju tokom sezone ali i jakne koje skladištite po čivilucima, a i sami ste svesni da neke od njih ne stignete ni da nosite, već zaludno stoje veoma vidljive stvarajući nered u vašem hodniku. Bilo da je prostran ili malen, hodnik predstavlja uvertiru za gostovanje kod vas. Stoga nemojte da vam služi za taloženje nepotrebnosti. I mimo gostiju, sređen hodnik prijaće i vama, kada ste u žurbi ili kada imate sve vreme ovog sveta da se pripremite za izlazak iz kuće.

2. Miris

Ključna stavka o ma kojoj prostoriji da govorimo. Iako neki tipuju da je dekoracija stvar od velike važnosti, miris je taj koji diktira čitav ugođaj u vašem domu. Pored redovnog luftiranja kuće ili stana, čiju nužnost ne treba posebno ni naglašavati, postoje razne stvarčice pomoću kojih možete vaš dom ukrasiti lepom mirisnom notom koja će životnom prostoru davati svežinu ali i neutralisati mirise vašeg ili komšijskog kuvanja koje neželjeno dopire i do vašeg stana. Mirisni sprejevi, sveće i druge vrste osveživača svojim mirisom pojačaće ugođaj u vašem domu, i prijaće vam i u trenucima kada ne očekujete goste.

3. Minimalizam

Ovde konkretno mislimo na odsustvo svih nepotrebnih stvari i sitnica kojima, nažalost, uglavnom svi pretrpavamo naš prostor. Znate i sami da što manje dekorativnih stvari imate to vam je lakše sređivanje makar onih delova kuće iz kojih možete lako raskloniti posve nepotrebne detalje. Manje stvari koje skupljaju prašinu učiniće da vaš kutak izgleda kao gnezdašce bez prašine. A to je svačiji san, nije li?

4. Cveće

Dašak prirode svakom prostoru daće i živost i dekoraciju koja će privući pažnju. Bilo da vam briga o cveću ide od ruke ili ste uvereni da bi kod vas svaka biljka bila kratkog veka, dobro se raspitajte o biljkama koje možete da udomite a koje ne zahtevaju nikakvu negu, i što ih više ignorišete više bujaju. U lepoj saksiji biće deo vašeg kutka i daće mu pravi šmek.

5. Kupatilo

Tačnije, njegova urednost. Na neki način, ono je slika i prilika kuće u koju se dođe. Nismo svi ljubitelji apotekarske urednosti, štaviše, postoje i istinski zaljubljenici u kreativni haos koji tvrde da deluje podsticajno, ali se, ipak, svi slažemo oko urednog kupatila. Čisti peškiri, nepotrošene rolne toalet papira, sapun i odsustvo dlaka u kupatilu dovoljno će svedočiti o tome da vodite računa o važnim stavkama čistoće. Čisto kupatilo popraviće i moguće minuse zbog kakvih drugih enterijerskih nereda.

Umesto zaključka

Odviše je čest stav da ko dolazi u goste da bi gledao po kući ne treba ni da bude naš prijatelj, ali pre no što zaustimo to da izgovorimo podsetimo se koliko nas je često zaprepastio nečiji veliki nered, koliko natrpan prostor daje osećaj nedobrodošlice, koliko prija susret sa domaćinovih čistim kupatilom i koliko u gostima frustira odsustvo rolne toalet papira.

Zato, pre dolaska gostiju, makar i na brzinu, proverite stanje vašeg doma prateći pomenutih pet stavki.