Kućni bazen odlično je rešenje u letnjim danima kada je svima najpotrebnije da se rashlade i odmore. Porodicama sa malom decom dvorište sa bazenom od velike je pomoći, budući da u danima bez škole i obaveza deca zaista umeju da se unervoze od neaktivnosti.

Kućni bazen manje-više svima deluje kao dobra ideja, ali neki zaziru od kupovine zbog potencijalnih obaveza ili opasnosti.

Ovim putem, razrešiće se mnoge nedoumice vezane za pitanje o kupovini i predstaviti vrste bazena.

Kada je najbolje pazariti bazen?

Iako je kućni bazen najpotrebniji tokom leta, najpametnije je kupovinu planirati u septembru. Iskreno, roditeljima školaraca tada je izdataka preko glave, ali su upravo u tom periodu u toku popusti kada je reč o kupovini bazena. U slučaju pametnog planiranja, zaista je moguće baš dobro uštedeti.

Najvažnija preporuka: bez obzira za koji bazen se odlučuje porodica, najbolje je izbegavati kupovinu polovnih bazena, uprkos povoljnoj ceni. Veoma je važno, posebno na duge staze, kupiti fabrički zapakovan, ispravan bazen koji se, u slučaju eventualnih problema, lako može zameniti na mestu na kom je kupljen.

Kućni bazen koji može i za stan: gumeni bazen

Gumeni bazen za decu odlično je i najpovoljnije rešenje i onima koji žive u stanu, najviše jer ga je moguće naći u raznim dimenzijama i u raznim dezenima ali i oblicima.

kućni bazen punjenje sigma nekretnine zrenjanin

Najveća prednost gumenog bazena tiče se udobnosti koja će prijati decu. Lako montiranje takođe je argument koji ide u prilog kupovini ovog bazena.

Mana se tiče trajanja i osetljivosti bazena. Lako ga je probušiti. Naravno, postoje i izdržvljiviji bazeni na naduvavanje, ali ih je teže naduvati, duže traje proces, i potrebna mu je dodatna oprema: pumpa za naduvavanje.

Kućni bazen za decu i odrasle

Ovaj kućni bazen je u stvari porodičan, jer svi ukućani mogu da se rashlađuju u vodi i uživaju u brčkanju.

Kod porodičnih bazena razliku se lako sklopivi, montažni (koji imaju metalni ram) i ugradni bazeni.

Lako sklopivi bazen najčešći je izbor u mnogim domovima odnosno dvorištima najviše baš zbog lakog montiranja. Sve je vrlo jednostavno: kućni bazen se raspakuje, naduva se njegov gornji prsten i lagano se puni vodom. Kako se puni vodom, tako i raste odnosno tako se i formira što ga brzo čini spremnim za upotrebu.

Moguće je nabaviti samo bazen, ali je dostupna i oprema: filteri, pumpe, mrežice za čišćenje, merdevine…

Kućni bazen koji će voleti i gosti: nadzemni bazen

Reč je o bazenu sa metalnim ramom koji je vrlo čvrste građe i dostupan je u različitim dimenzijama. Ovi montažni bazen predviđen je da bude izdržljiv, a poseduje i metalne okvire koji su otporni na koroziju. Kada se kupuje ovaj kućni bazen sa njim u kompletu uglavnom ide i oprema, mada se može kupiti i samostalno.

Propratna oprema za montažni kućni bazen je: pumpa, priborz za održavanje, svetlo, tuš, podmetač, pokrivač, rezervni delovi za filterske sisteme, hemijska sredstva.

Ugradni bazen

Postoje dva tipa ugradnih bazena: sa prelivnim kanalom i bazen sa skimerom.

Kućni bazen sa prelivnim kanalom je onaj kod kog se voda preko ivice bazena preliva u kanal koji se nalazi uglavnom oko celog bazena. Tako se voda u bazen vraća – filtrirana i dogrejana putem malznica sa dna bazena. Na ovaj način dolazi do najboljeg strujanja vode u bazenima.

Bazen sa skimerom je bazen sa nivoom oko 15 cm ispod ivice bazena. Preko skimera voda ulazi u sistem za filtraciju pa se vraća u bazen preko mlaznica koje su u zidovima bazena.Tako se stiče efekat reke, a voda sa površine bazena ispira se veoma lako.

Kućni bazen i bezbednost

Ova stavka tiče se održavanja. Zato je važno koristiti kvalitetnu opremu  i ne preskakati stavke za održavanje koje preporučuju stručnjaci. To se odnosi i na pumpe, hemijska i dezinfekciona sredstva. Posebno obratiti pažnju na doze koje su potrebne za kubik vode kako se ne bi sipalo ni previše ni premalo.

Takođe, kad je kućni bazen u pitanju potrebno je redovno proveravati pH vrednost vode u bazenu jer je upravo pH vrednost važnija od dezinfekcije. Vrednost vode treba održavati u granicama između 7,2 do 7,6pH.

Potom, ne sme se zaboraviti na redovno menjanje vode u bazenu jer što se češće menja voda, manje je hemikalija potrebno za čišćenje koja može smetati mališanima.