Gletovanje zidova je posao koji predstavlja pripremne radove kada je u pitanju moleraj. Logično, jer glet masa, materijal koji je ključan u ovom poslu, nikad nije završni sloj, već preko njega uvek ide bar još jedan. Uglavnom je to boja, ali može biti i tapeta ili neka treća tehnika.

Samom gletovanju moguće je prići na više načina, upravo u zavisnosti od toga koji je i kakav sloj predviđen kao završni. Shodno tome, koriste se i različite vrste gleta, a ujedno postoje i različite tehnike za gletovanje.

Gletovanje zidova: zašto se radi?

Dakle, gletovanje je radnja koja prethodi završnom krečenju. Gletom se, zapravo, popunjavaju nepravilnosti i neravnine koje nastaju tokom drugih radova na objektu. Upravo zato gletovanje spada u jedne od neophodnijih koraka tokom čitavog molerskog projekta koji se izvodi u domu.

Gletovanje: uradi sam

Samostalno pristupanje gletovanju može doneti uštedu, budući da unajmljivanje majstora ima svoju cenu koja uključuje i ruke. Potreban pribor su: četka, glet masa, mikser za mućenje glet mase, gleterica, držač za šmirglu i šmirgla.

Priprema za ovaj posao obuhvata zaštitu poda – najbolje je prekriti ga najlonom, novinama ili kartonom. Kako bi se zaštita pričvrstila, najbolje je zalepiti trakom ivice.

Priprema zida za gletovanje

Zid mora da bude čist pre samog prelaska na gletovanje. U slučaju da je zid mastan, prljav ili isflekan, nephodno je očistiti ga. Čišćenje se najčešće obavlja kalijumovim sapunom koji se prethodno rastvori u toploj vodi. Potom se time premaže zid i ostavi da se dobro osuši. Nanošenje prvog sloja glet mase: kada se kreće sa gletovanjem, prva glet masa mora da bude gušća. Ona se pravi tako što se u vodu dodaje glet masa i muti mikserom. Važno je upamtiti da što su neravnine veće, masa za gletovanje treba da bude gušća. Najbolji opis kada je reč o konzistenciji: gustina prvog sloja treba da nalikuje mekom testu.

Kada se dobro umuti, treba ostaviti 20ak minuta da se aktivira cela smesa, posle čega je spremna za upotrebu.

Gletovanje: početak

Kada je masa spremna, najbolje je pokvasiti vodom rupe i pukotine na zidovima, i naneti sloj. Masa se nanosi ukoso, potezima odozdo nagore. Sloj poravnati gletericom, ali je važno upamtiti da što je zid nepravilniji, glet masa treba da bude deblje namazana.

Posle prvog sloja: šmirglanje i drugi sloj

Nakon što se nanese prvi sloj – ostaviti zid da se suši, a potom preći na šmirglanje. Šmirglanje je važno kako bi se uklonile izbočine, i radi se kružnim pokretima. Kada se izravna zid, pre narednog sloja, ponovo je važno naneti podlogu da bi se drugi sloj koji tek treba da se namaže bolje vezao.

 Drugi sloj gletovanja: glet masa se sprema kao i za prvi sloj, jedino što ovaj put treba da bude ređa. Gletovanje u drugom sloju ima za cilj popunjavanje rupa koje su ostale nakon prvog sloja. Naravno, i nakon drugog sloja (pa i sušenja) prelazi se na šmirglanje. Kao rezultat nakon dvoslojnog gletovanja i poslednjeg šmirglanja trebalo bi da se vidi sasvim ravan zid, bez izbočina i nepravilnosti.

Šta ako zidovi ipak nisu ravni?

Nije često ali nije ni nemoguće da zidovi uprkos gletovanju i dalje ostanu neravni, da se rupe nisu prikrile, ili da se izbočine vide. U tom slučaju gletovanje može da se ponovi u trećem sloju, s tim što glet masa treba da bude još ređa od one koja se pravila za drugi sloj.

Posle gletovanja…

… na red dolazi bojenje zidova u željene nijanse ili prelazaka na završne radove kada je u pitanju dekoracija zidova.