Braon verovatno nekima i ne deluje kao boja koja bi se birala za enterijer. Razlog verovatno leži u tome što je nekima i nije lepa, ili deluje dosadno, zastarelo i ne naročito živopisno. Međutim, nije reč ni o čemu drugom već o predrasudama, jer je ova nijansa veoma popularna. 

Braon se, štaviše, smatra gotovo univerzalnom bojom kad je u pitanju uređenje

Dakle, odlična je podloga i veoma dobra za kombinovanje sa drugim nijansama kojima će dati puniji izraz.

Sa kojim bojama bi se braon mogla kombinovati?

Bela, svuda dobro dođe bela

Braon i bela su skroz korektna kombinacija, jer neutralnost beloj omogućava odlično uklapanje sa svim ostalim bojama. Ipak, u ovoj kombinaciji, braon će biti ona koja prostoru daje toplinu, ušuškanost, budući da bela spada u hladnije nijanse.

Braon i žuta

Istini za volju, nema mnogo boja koja se savršeno uklapaju sa žutom. Ali se braon smatra jednom od najboljih za ovo enterijersko poigravanje. Žuta je snažna, energična, razigrana, a braon će joj dati notu spokoja i mira, te žuta neće delovati naporno.

Neki sa ovom kombinaciju idu na sigurno: braon boja bude na zidovima, dok se žuta detaljima unosi u enterijer: tekstil, pojedini elementi, jastuci, druge neke sitne stvari.

Mint zelena

Definitivno nijansa koja će pridodati veselosti braon. Kako je u pitanju boja za koju bismo mogli vezati nežnost, blagost  i odsustvo bilo kakve napadnosti, ona će ipak uz braon pokazati snagu svoje suptilnosti. Uz to, mint zelena je sveža, okrepljujuća, pa će se, zasigurno, odlično nadovezati na odmerenu i ozbiljnu braon.

Braon boja i tirkizna

U ovim se bojama nadopunjuju zatvorenost i elegancija braon boje i živahnost, svežina koju ima tirkizna. Tirkizna uvek asocira na okeane, mora, letnja uživanja, pa nema potrebe dodatno naglašavati koliko može da opusti. Ipak, ova kombinacija zahteva meru: tirkiznu bi najbolje bilo dodati putem detalja, takoreći, “na sitno”, kako prostor ne bi delovao natrpano.

Roze ide uz braon, mada niko ne bi rekao

Istina je da su dobar par, iako nekima to i ne deluje baš moguće. Ali, lako ih je povezati ovom asocijacijom: zamislite kako iz zemlje niče cvet roze boje. Sada ova kombinacija već deluje realnije, zar ne?

 I jedna i druga boja dosta su karakteristične. Ipak, kao i svim kombinovanjima, treba paziti na prezasićenost prostora bojama. Pastelni tonovi roze boje omogućiće da zidovi deluju ženstveno, nežno, prirodno, dok je nameštaj uglavnom u braon tonovima. Svakako, nije za izbegavanje i uvođenje ponekog elementa u roze boji. Lepo će se uklopiti u prostor, tu nema sumnje.

Braon boja i plava

Obe su boje prirode i zato dobro i uklapaju. Svakako, ove dve boje zajedno ne slove za najbolji izbor, ali daleko od toga da su nespojive. Plava je radosna, ima snagu koja nedostaje braon, a s druge strane plava je hladna, pa će njoj upravo braon dati toplinu.

Narandžasta

Narandžasta i braon su skoro pa idealna kombinacija. Energična, snažna i vrlo vesela narandžasta daje vitalnost braon boji, dok ova svoj doprinos daje tako što umiruje strast kojom obiluje narandžasta. Obe boje su, takoreći, prijateljske, tople, uigrane i mogu da budu prijatne za oko.

Za “jaču kombinaciju”u prostoriji braon bi trebalo da dominira kroz zidove, dok jarko narandžasta treba da bude boja prisutna u detaljima i akcentovanjima u prostoru.

Za one koji bi ipak mirnije tonove u prostoru, najbolja je svetlija nijansa braon boje i ugašenije tonove narandžaste.

Zlatna, što da ne?

Kako je braon jasna, elegantna, mirna boja, pogodna je za sofisticirane enterijere. Zato je zlatna uz nju pun pogodak. Isto tako dobro idu i bronza, srebro i ostali ukrasni metalni detalji – oni imaju dozu elegancije koja uz braon postaje još bujnija i jasnija.

 Braon boja i siva

Siva je neutralna i shodno tome savršena je za poigravanje sa drugim bojama. Zato i ide uz braon. Siva je hladna, braon je topla, pa je njihov spoj takav da jedna drugoj dodaju ono što nedostaje za uspostavljanje punoće.

Nabrojane kombinacije su potvrdile: braon je i više nego dobrodošla boja za enterijer.