Soba za bebu jedan je od planova u nizu kada je reč o pripremi za dolazak prinove. Iako u najvećem broju slučajeva beba prvih nekoliko meseci boravi u roditeljskoj spavaćoj sobi, stručnjaci govore da je važno bebu što pre navići na njenu sobu.

Mnogo je troškova sa kojima se suočavaju budući roditelji, ali sređivanje dečje sobe ne mora biti zadatak koji izaziva glavobolju. Izbor opreme za dečju sobu zaista je veliki, tako da je, uz dobru ideju i još bolju organizaciju moguće napraviti zaista super kutak za bebu. Inspiracije na internetu takođe ne manjka, a online kupovina može biti olakšavajuća stvar.

Soba za bebu: šta su prioriteti?

Normalna je potreba roditelja da detetu pruže sve, a još normalnije da u toj želji ponekad izgube meru. Zato je važno sačuvati pribranost i imati na umu da soba za bebu kao i svaka druga prostorija treba da ima svoju osnovnu postavku. Dakle, kada je u pitanju kutak za bebu i nameštaj koji će se u njoj nalaziti, glavno je obezbediti: krevetac, sto za presvlačenje i ormar. Sve druge stvari, kao što su npr: stolica, fotelja, sofa su dobrodošli tek ukoliko ima mesta u sobi.

Takođe, prilikom pravljenja plana za uređenje treba imati na umu da se uređuje prostorija će biti funkcionalna na određeni vremenski rok – minimim godinu dana. Zato je veoma značajno obezbediti ono što je ključno, a detalji su tu tek da daju slatki finiš u dekorisanju.

Soba za bebu: krevetac je najvažniji

Krevetac je, razume se, najbitniji, pa prema tome, morao bi biti najpre udoban. Kako je njegova uloga glavna, krevetac bi u sobi trebalo da zauzme centralni deo. Taj kutak namenjen za spavanje bebe može se dodatno dekorisati kolažom fotografija na zidu iznad kreveca, stikerima, slovima, tapetama… I baldahin se smatra ljupkim odabirom kada je u pitanju soba za bebe i krevetac. Dobro rešenje je i zanimacija za bebu koja može biti postavljena iznad kreveca.

Sto za presvlačenje

Ovaj deo sobe treba da bude praktično i funkcionalno osmišljen jer bi tamo moralo da se nalazi sve što je potrebno tokom presvlačenja. Najčešće ga roditelji postave blizu kreveca kako bi se nakon presvlačenja beba što jednostavnije stavila na spavanje.

Sto za presvlačenje ne mora da bude posebno kupljen – može da se napravi od starijeg stola ili komode koji će se prefarbati, srediti i uklopiti u stil u kojem je soba za bebe. Kako bi sve tokom presvlačenja bebe trebalo roditeljima biti nadohvat ruke, zgodno je iznad komode postaviti police namenjene neophodnim stvarima.

Soba za bebu: da li je ormar nužan?

Kako su stvari za bebu veoma male, veliki ormar i nije neophodnost kada se sređuje soba za bebu. Neko umesto ormara koristi fioke u okviru komode za presvlačenje, ukrasne kutije i korpe, otvorene police ili šipke. Ormar kao poseban deo nameštaja, dakle, nije nužan, ali je važno osmisliti način odlaganja bebinih stvari, pelena i drugih sitnica. Nekima taj deo sobe može da posluži i za odlaganje igračaka kojih će, vremenom, biti sve više i više.

Soba za bebu i kutak za roditelje?

Ukoliko kvadratura sobe to dopušta, dobro je u bebinom prostoru imati i kutak za roditelje. To bi, zapravo, bilo mesto gde roditelji mogu da sede dok hrane bebu, uspavljuju je ili joj čitaju. Stoga to mogu biti: fotelja, sofa, stolica, možda čak i stočić.

O čemu dobro razmisliti?

O podu sobe. Kao što je važno pripremiti zidove sobe i pod ostaje bitan deo. Potrebno je proveriti u kakvom je stanju i odlučiti se da li će biti prekriven tepihom, tepisonom ili nečim drugim. Zašto je pod važan? Doći će trenutak kad će beba početi da puzi te će i pod biti sfera njenog interesovanja. Doduše, ne samo kada je u pitanju ta soba već i svaka druga druga u domu.

Soba za bebu: razmotriti nabavljanje korišćene opreme

Mada je razumljivo da svi roditelji žele najbolje za bebu koja stiže, soba za bebu može biti opremljena i korišćenom opremom. Nije loše razmotriti ponude prijatelja koji imaju stariju decu, i možda prihvatiti komodu za presvlačenje ili ram kreveca? Čak ni kupovina polovnog nameštaja koji je moguće osvežiti nije ideja za odbacivanje.