Eklektika, ili kada se govori o enterijeru, eklektični stil, reč je grčkog porekla koja znači: odabrati najbolje. Ovaj stil koji se pojavio krajem XIX i početkom XX veka u stvari podrazumeva uspešno kombinovanje stilova, poigravanje zarad postizanja što boljeg efekta. Konkretno, za uređenje doma bi to bilo biranje najbolje iz drugih stilova, tačnije, objedinjavanje.

Kako dom tokom te kombinacije ne bi postao stilski bućkuriš bez ukusa, eklektika se u domu sprovodi putem jednog stila koji bi bio dominantan. Potom, dodaju mu se elementi drugog stila ili nekoliko njih. Ipak, bez preterivanja.

Budući da eklektični stil spaja stilove iz različitih epoha, dizajneri, upravo da bi se izbeglo preterivanje, savetuju da eklektika u jednom domu obuhvata 70% jednog stila. Akcenat treba da bude na usklađivanju stilova, pre nego na njihovom mešanju.

Eklektika: spajanje (naizgled) nespojivog

Mada često postoji naklonjenost jednom stilu, kada uređenje vlastitog enterijera stupi na snagu, nije retkost da nastane konfuzija kada treba odlučiti. Srećom, danas je kombinovanje sasvim normalna stvar, pogotovo kada se ima u vidu da je inspiracije toliko mnogo. Štaviše, malo je i šteta opredeliti se samo za jednu stvar.

Eklektika je tu pun pogodak!

Uzimanje najboljeg od svega, što ova reč sama po sebi i predstavlja, idealna je prilika da se napravi sjajan enterijer sa ličnim pečatom. Tačno, ovaj proces uređenje traži mnogo maštovitosti, vremena, razmišljanja, ali to bi trebalo da bude i dodatna motivacija da se cela priča sprovede do kraja.

Jer: eklektičan stil nas, u neku ruku, i izaziva da napravimo prostor koji će prijati oku, a biti i ugodno mesto za život. A sve to treba da nastane usled igranja kulturama i njihovim kombinovanjem.

Upravo ovo poigravanje stilskim slojevima, materijalima i teksturama ključno je za ovaj stil uređenja. Na primer: starinski nameštaj usklađen s modernim, pohabana sofa i moderan stočić za kafu samo su jedan od efektnih i uspešnih primera.

Stručnjaci za enterijer ističu da su glavne stvari kada je u pitanju eklektika i njena primena: izbor boja, tekstura i dekoracija.

Boje: paleta je gotovo nepregledna

Iako eklektika u domu nudi slobodu izbora, najvažnije je odlučiti se za osnovnu boju, koja će dominirati u prostoru. Potom, druge boje prostor oplemenjuju kroz detalje. Zidovi su mahom svetli, jer je najpraktičnije neutralnim tonovima „uvezati“ ambijent.

Pre kretanja u eklektičnu avanturu postaviti sebi pitanje: Kakav ambijent želim?

Treba analizirati prostor i sačuvati umerenost kako bi se izbegao vizuelni haos. Dobra stvar kada je u pitanju eklektika je što je postojeći nameštaj dobrodošao. Veliki deo je moguće iskoristiti, uz eventualne prepravke poput farbanja. Zato je moguće upravo te komade nameštaja posmatrati kao bazne na koje se dalje pridodaju druge pojedinosti.

Eklektika  kreće od onog što je već tu

Tačnije, ona kreće od onog što se nameće samo od sebe, svojim prisustvom. Nekada je to podna obloga, nekada nameštaj, boja zidova… Obratiti pažnju na veličinu nameštaja, jer nema potrebe gurati masivne komade. Prostor ne treba da bude natrpan niti da deluje tako. Najbolje je kada bi jedan komad bio fokusni, dok se ostali elementi pridružuju. To, istini za volju, važi i za druge stilove, a posebno kada je u pitanju eklektika.

Pročitajte i: Japandi: elegancija Japana i skandinavski minimalizam

Kontrast je važan

Pravljenjem kontrasta putem tekstura efekat će biti odličan: glatko i grubo, sjajno i mat, meko i tvrdo… Ovakva igranja sa uklapanjem su dopuštena, jer cilj je postići razigranu ugodnost u domu.

Eklektika iziskuje komplementarnost u odnosu među stilovima

Grupisanje stilova nije dobro. Eklektika je, rekli smo, uklapanje, pa enterijer treba razigravati stilovima da bi on delovao kao ukomponovana celina. Dakle, ovde nije ni preporučljivo spajati retro detalje sa retro nameštajem i tako kompletirati. Poenta je u slobodi: retro komoda ići će sjajno uz moderan detalj, ili obratno. Isto važi i kada su u pitanju drugi stilovi u međusobnom uklapanju.

Nepotrebno je deliti prostor na neke zone ili stvarati takav dojam posetiocima. Poenta je da čitav ambijent deluje uigrano, drugačije, zanimljivo.

O eklektičnom stilu, za kraj:

Uz pomoć nekoliko stilova i malo mudrog promišljanja, vaš dom biće udobno mesto za život, prijatno oku i nadasve evergrin.