Božić i Badnje veče oduvek se proslavljaju u krugu najbližih ljudi: porodice i prijatelja. Dan Hristovog rođenja svečano se obeležava u većini domova, međutim, pored ljudi, odnosno dragih gostiju, dobro atmosferu dopunjuje i ambijent.

Božić je vreme kada je jelka uveliko okićena, a dosta je i domaćinstava koji kite Badnjak, uglavnom suvim voćem, bombonama ili šišarkama. Praznici su, nesumnjivo, prilika za maštovitu dekoraciju, pa čak i za malo kiča koji niko neće zameriti.

Ipak, šta je još važno za potpuni praznični ugođaj?

Enterijer, tačnije, detalji pripremljeni za Božić i druženje sa najbliskijima. Stoga, nije loše podsetiti šta je ono bez čega nijedan dom ne bi trebalo da bude.

Novogodišnja i božićna dekoracija

Pomenuli smo: verovatno je jelka već okićena ili je tu (i) ikebana uz druge propratne ukrasne detalje. Sveće, vaze, suvo cveće kupljeno na pijaci, štras, lampice, ukrasne kugle ovešane o zidove ili stavljene na druga vidljiva mesta u domu. Praznici su, takođe smo rekli, vreme kada je kič dobrodošao, kada izaziva prijatan osmeh na licu gostiju.

Božić ne može bez zelenila

Uz njega najbolje ide, očekivano, prirodna jelka. Može i venčić, imela, bilo šta drugo. Miris prirode daće posebnu notu prazničnoj atmosferi, zato ne zaboravite ni na začine: ruzmarin, na primer, čiji miris ima nešto zaista posebno. Sveže cveće umesto pomenutog suvog odličan je izbor, a sve zajedno će ostaviti utisak topline, bliskosti i nežnosti.

Lični pečat je neizostavan

Zbog praznične dekoracije nipošto ne zanemarujte detalje koje inače imate u domu. Ramovi sa fotografijama, kutija sa porodičnim fotografijama ili albumi, neki rustičan predmet za koji ste vezani… Sve to itekako ima veže sa Božićem. Božić je praznik porodice, dan negovanja bliskosti, pa je važno da sve u vašem domu bude što prirodnije. Sve ono za šta ste sentimentalno vezani biće još divnije i emotivnije u vreme Božića. I ta lepa sećanja, pomalo setna čak, biće od krucijalnog značaja u vreme praznika.

Mirisne sveće – bez njih nema atmosfere

Maltene nijedna proslava ili svečanost u krugu porodice nije moguća bez sveća. Ne samo zbog mirisa, već i zbog svetlosti, one će dati enterijeru pravu notu, toplinu i šarm. Poigravanje svetlosti sveće za prostor znači puno – sveća daje živost sobi u kojoj gori.

Naravno: oni koji imaju kamin tek su na dobitku. Kamin je potpuno zimski, Božićni detalj.

Božić na stolu

Okupljanja za Badnje veče ili Božić uvek podrazumevaju i bogatu trpezu. Pripremanje hrane direktno je povezano sa dekoracijom stola za ručavanje. Stolnjak koji je ranije uglavnom bio beo, danas se sve češće bira u nekim intezivnijim nijansama: crvena, bordo ili plava. Uz ikebanu ili druga kreativna rešenja, i najobičniji sto može da izgleda vrlo svečano. Salvete sa prazničnim motivima, ili jednobojne presavijene tako da nalikuju jelci ili drugom novogodišnjem motivu sve se češće sreću na fotografijama ali i u domovima.

Tu su i grančice sa biljem, venčići ili drugi sitni predmeti od drveta koji isto tako mogu poslužiti kao dekoracija na stolu. Koliko će tako ukrašen i đakonijama popunjen sto delovati lepo i toplo onima koji dolaze na praznično druženje znate i sami. Jer: i sami ste bili domaćin ili gost u vreme Božića i uvek vam je prijala atmosfera.

A orasi, suve šljive, suvo grožđe ili kuvano vino… To je posebnost za sebe koja oduševljava i one koji se samonazivaju mrziteljima praznika.

Kolačići. Kažu: ništa bez njih.

Ne, ovde nije u fokusu dezert kog uvek ima na Božić, nekad i previše. Mislimo na keksiće i kolačiće koji se sve češće prave u obliku jelke, pahulje, Deda Mraza. Neki ove keksiće zovu medenjacima, neretko oni donose miris cimeta, đumbira ili nečeg sličnog, podjednako mirišljavog i ukusnog.

Pročitajte o prazničnom kićenju doma i: Praznična dekoracija doma – neka šljašti

Bez muzike ništa

U prazničnu muziku idealnu za Božić svrstava se sve ono što vas asocira na lepe trenutke i praznike. Drage emocije, evociranje uspomena i sve drugo što uz muziku, razgovor i piće ide  uglavnom uspevaju da ulepšaju svako okupljanje. Bilo da je reč o veseloj, instrumental ili ma kojoj drugoj muzici, taktovi treba da upotpunjuju atmosferu u kojoj ćete uživati svi, i kojoj ćete se prepustiti.

Život i radost satkani su od sitnica. Srećan Božić!