Kad za nešto kažemo da je klasik(a) to znači da ima neprolaznu vrednost a samim tim i modernost. Klasičan stil enterijera, prema tome, nikada ne izlazi iz mode, i u svakom dobu ima svoje ljubitelje.

Ljubitelji klasike u uređenju…

…su oni ljudi kojima moderni stilovi deluju isuviše hladno i praznjikavo, dok su im rustično uređeni domovi suviše nakinđureni i pretrpani. Prema tome, klasičan stil zapravo je zlatna sredina u odnosu na dva pomenuta esktrema. Upravo zbog svoje umerenosti je i voljen i često primenjivan tokom uređivanja životnog prostora. Možda će nekom on vizuelno delovati kao zastareo, međutim, klasičan stil opstaje i danas, i cenjen je kod onih koji vole visoku eleganciju i ne vole veća eksperimentisanja tokom opremanja životnog prostora.

U čemu je tajna njegove večite aktuelnosti?

Odgovor se krije u ključnim odlikama ovog stila uređenja – simetriji i proporciji. U enterijeru uređenom klasičnim stilom stvara se centralna tačka koja u prostoru predstavlja vizuelni balans. Pomenuta simetrija tu je od presudnog značaja. Bitno je da sve u skladu, da nema nikakvih većih odskakanja u kombinovanju boja, dezena, rasporeda…Kraće: bitan je utisak da je sve u najboljem (stilskom) redu.

Klasičan stil uređenja pravi izbor za one koji vole osećaj raskoši u prostoru, osećaj udobnosti i elegancije. Jer: neki takav osećaj traže, a ovaj stil im to omogućuje.

Centralna tačka u prostoru

Ključna stvar za postizanje vizuelnog balansa. To, na primer, može da bude kamin, sa obe strane okružen foteljama. Sa svake strane sobe potrebno je postići simetriju, od nje ne odstupati i voditi se time da sve bude na svom mestu.

Veliki drveni komadi ključni su za klasičan stil. Govorimo o nameštaju, naravno. Ovaj stil podrazumeva velike komade drvenog nameštaja neretko ukrašenog duborezom. Nisu retke ni zaobljene nogice, zaboljene ručke na komodama, krevetu, ormanu. Samo nabrajanje primetnih stvari karakterističnih za klasičan stil lako vraća u neko prošlo vreme, u kuće koje smo ranije posećivali i voleli da u njima provodimo vreme.

Čuvena reč – vitrina, veoma je popularna kod ljubitelja ovog stila. Enterijer uređen na klasičan način ima mesta za staklene vitrine ukrašene kolekcijama od porcelana ili keramike.

Tapaciran nameštaj takođe je deo ove stilske priče. Zaobljenih ivica, ukrašen dugmićima i jastučićima delovaće udobno, mekano i pozivaće na uživanje.

Klasičan stil i njegove boje

U dosluhu je sa prirodom, prati njene boje. Nijanse plave, zelene, žute, braon, sive, roze, terakote i naravno braon. Boje zidova i ostalih elemenata u enterijeru su uklopljene – bez većih kontrasta. Nisu retka kombinovanja različitih tonova jedne nijanse. Šare su neutralne, mogu biti cvetne ili linearne, ali je i tu zastupljena simetrija.

Najbolji efekat postići će se uvođenje jedne velike šare na jednom elementu, dok sve ostale ostaje jednobojno u neutralnim tonovima.

Pomenuli smo drvo kao važan deo klasičnog stila: uglavnom je polirano, tamnije nijanse, najčešće hrast, orah, trešnja. Zidovi su često ukrašeni gipsanim elementima – lajsnama, ornamentima, međutim, ovakov dekorisanje je mnogo svedenije nego što je slučaj sa rustičnim stilom.

U klasičan stil uređenja dobro se uklapaju i stubovi – datiraju iz grčke i rimske arhitekture. Čak i kada nije izvodljivo da enterijer poseduje klasične stubove, vertikale u vidu pruga na zidovima ili zavesama su dobrodošle. Lampe su takođe nepropustiv deo ovakvog uređenja.

Dekoracija i klasičan stil – klasično uklapanje

Zavese su obavezna stvar kod ovog stila uređenja. Često sa draperijama,i finim providnim zavesama.

Na zidovima su izložena umetnička dela u drvenim ramovima, ulja na platnu, portreti, akvareli. Nekad su izložene i starinske fotografije i podjednako dobro idu uz ovaj stil. Sve zajedno uklopljeno može da izgleda veoma otmeno, toplo i veoma ukusno uređeno.

Podovi se uglavnom prekrivaju velikim tepisima, ili neutralnih šara ili popularni persijski. Uvođenjem tekstila u enterijer, on se utopljava i ušuškava, odnosno, takvu atmosferu stvara u domu: toplu i ušuškanu.

Klasičan stil – dobar za kombinovanje

Kao i kod drugih stilova, i kod klasičnog je izvodljivo kombinovanje sa drugim načinima uređivanja prostora. Može se dobro uklopiti sa komadima koji su odlike drugih stilova i epoha, sa modernijim materijalima i življim bojama. Umetničke slike savremene umetnosti okačene na zid prostoru će dati manje formalnu ali neporecivo elegantnu notu. Šarm modernog i jasan izraz klasičnog stila itekako mogu ulepšati dom.

Ušuškanost, toplina, simetrija, elegancija, neprolaznost lepog sećanja – sve to možete naći baš u klasičnom stilu. Zato i neće izaći iz mode.